Konijnen

Als je een konijn hebt met een lange vacht , is het verstandig om je konijn een keer naar de trimsalon te brengen als hij nog jong is. Hij kan dan wennen aan de handelingen die de trimster uitvoert. De stress zal dan minder worden als hij zijn volwassen vacht heeft en echt een goede trimbeurt nodig heeft. Ook het kammen zal regelmatig van jongs af aan bijgehouden moeten worden zodat het konijn het gewoon gaat vinden.

 De verschillende vachtsoorten van konijnen.  

–  de kortharige vacht.

Die heeft niet zoveel verzorging nodig, af en toe een kammetje door de vacht halen is voldoende. Let wel op de onderkant die kan wel eens bevuild worden.

langharige vacht

– de langharige vacht.

Zoals het angora konijn of de teddy. Deze hebben langere haren die snel klitten en pluizen. Bij deze konijnenrassen is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de vacht. Wordt het konijn niet op tijd geknipt dan gaat de gehele vacht vervilten. Het konijn kan niet meer bewegen, kan zijn warmte niet meer kwijt, zal niet meer gaan eten en zal zo sterven. Het verzorgen van de langharige vacht moet wel met zachte hand gebeuren omdat de huid van een konijn erg kwetsbaar en gevoelig is. Je maakt snel kale plekken en soms kun je de huid beschadigen als je te ruw kamt.

Mag je een konijn wassen?

Het is beter om je konijn niet te wassen. Konijnen houden niet van water en kunnen soms flink tegenwerken. Hij kan zich dat in allerlei bochten wringen zelfs zo erg dat de rug kan breken. Doe dit dan ook alleen als het echt noodzakelijk is en zorg dat je met zijn tweeën bent.

Moet mijn konijn vaak naar de trimsalon?

Elk konijn heeft een andere vacht. Dus het is niet standaard te zeggen hoe vaak hij naar de salon moet. Het ligt er natuurlijk ook aan of je zelf het konijn kan kammen.

Wat doet een trimster?

Ik zal de klitten verwijderen en er voor zorgen dat het konijn weer vrij kan bewegen. Als de vacht vervilt is zal ik de vacht heel kort moeten scheren. Wanneer de oude haren verwijderd kunnen worden en er pluizig uitsteken dan worden die eruit geplukt. Tevens knip ik de nagels en controleer de tanden. De kiezen van een konijn zitten helemaal achterin en zijn dus moeilijk te zien.