Vachtverzorging

Wat is trimmen en wat is een trimbeurt?

Trimmen is een verzamelnaam voor : plukken – knippen – effileren – scheren – uitkammen/borstelen – ontwollen – wassen – drogen.

Plukken.

Dit gebeurd met de hand of een speciaal plukmesje. Je verwijderd loszittend dood haar in een keer i.p.v dat de hond het beetje bij beetje thuis verliest.
Het ruwe haar valt er niet altijd vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Wanneer een ruwharige hond niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen of irritaties groter. Voorbeelden van honden met plukvachten zijn, Cairn terrier, Schnauzer, Fox terriër, Airdale, West Highland White
terriër en de Teckel ruwhaar.

Knippen, scheren & effileren.

De vacht inkorten d.m.v. schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt, anderen worden geknipt en geschoren. Bij effileren wordt de vacht ingekort of uitgedund met een speciaal getande schaar. Voorbeelden van honden met knipvachten zijn Poedel, Maltezer, Shi-Tzu, Boomer, Lhasa Apso, Yorkshire terriër, enz.

Engelse Cockerspaniël, Golden retriever, Cavalier King Charles, Stabij, Setter, enz. worden voornamelijk ge-effileerd.

Kammen, borstelen & ontwollen.

Door de vacht uit te kammen en te borstelen worden loszittende haren en eventuele klitten
verwijderd ( mits dit er niet te veel zijn en het voor de hond dragelijk is.)
Loszittende onderwol wordt zoveel mogelijk verwijderd d.m.v het in bad gaan van de hond, losblazen met de droger, kammen. Het is de beste oplossing als de hond volop in de rui is, en veel verhaard. Voorbeelden van honden die wel hulp kunnen gebruiken tijdens de rui zijn Duitse en Canadese Herder, Groenendaler, Berner Senner, Schotse Collie.