Zomer

2013-05-03 19.55.43In de zomer krijg je te maken met warmte daar ontkomen we niet aan. Wij kunnen heerlijk ons badpak of zwembroek aan trekken maar uw hond niet.

U moet zich goed realiseren dat de hond zijn warmte moeilijk kwijt kan. Door te hijgen via de mond en te zweten door de voetzolen kunnen ze dat enigszins. Honden met een korte neus kunnen door hijgen hun warmte minder goed kwijt dan honden met een langere neus. Oververhitting kan dus sneller gaan dan u denkt. De normale temperatuur van een hond is 38- 39 graden Celsius. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de cel structuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet meer goed kan worden rondgepompt door het hart. De hond zal in coma raken en onherroepelijk sterven.

De eerste symptomen van een oververhitte hond is dus erg hijgen, kwijlen en sloom worden. Als u hier snel op reageert dan voorkomt u een drama.

De hond is oververhit en nu?

Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die u elke 5 minuten ververst. Geef hem kleine slokjes water als dat lukt. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg een dierenarts.

Voorzorgsmaatregelen:

  • laat uw hond niet in de directe zon liggen maar in de schaduw
  • ga geen grote wandelingen houden op het heetst van de dag maar plan die in de ochtend of avond
  • zorg overal altijd voor koel en vers drinkwater
  • laat uw hond zwemmen of in het water spelen als hij dat wilt
  • vermijd het asfalt (of zand) want dit kan heel heet worden, met gevolg verbrande voetzolen. Laat ze zoveel mogelijk op het gras lopen
  • rem uw hond af als hij veel wil spelen. Wij moeten hem beschermen tegen zijn enthousiasme
  • vermijd ritjes met de auto, moet u toch laat dan ramen open en stop af en toe om de hond te laten drinken. LAAT DE HOND NOOIT ACHTER.